Aamukahvi on monelle meistä päivän tärkein hetki. Se on hetki omaa aikaa, jolloin ehtii suunnata ajatukset tulevan päivän askareisiin, rauhoittua ja ehkä nauttia hetken ympärillään olevasta vihreydestä. Viime aikoina olen alkanut nauttia kahvihetken rinnalla myös toisenlaisesta vihreästä ilosta: kotikasvatetuista yrteistä ja tulisista chileistä, jotka tuovat vehreyttä kotiin ja inspiraatiota ruoanlaittoon. On yllättävän palkitsevaa nähdä, kuinka siemenestä kasvaa vähitellen komea ja satoisa kasvi, jonka voi poimia suoraan omaan aamiaispöytään. Samalla kun nauttii kahvistaan, voi ihailla oman minipuutarhansa vehreyttä ja suunnitella mitä herkullista niistä tänään valmistaisi.
Vihreyttä kaupunkikotiin – helposti ja hauskasti
Kaupunkiviljely ei ole enää vain mökkiläisten tai omataloasujien etuoikeus. Nykyään kuka tahansa voi kasvattaa pieniä satoja hyvin vaatimattomissakin oloissa sillä jo pelkkä ikkunalauta tai vaatimaton parvekkeen kulma riittää. Yrtit, salaatit ja erityisesti chilin taimet viihtyvät yllättävän hyvin myös kerrostalokodeissa, kunhan ne saavat tarpeeksi valoa ja lämpöä. Parhaiten toimii aurinkoinen ikkuna tai tarvittaessa kasvilampun tarjoama lisävalo. Suomessa sisäviljely kasvattaa suosiotaan vuosi vuodelta, eikä ihme: tuoreiden yrttien ja chilien aromit eivät vedä vertoja kaupan kasviksille, ja omat kasvatukset tuovat kotiin piristävää vehreyttä jopa talven pimeimpänä aikana. Suomessa sisäviljely on yhä suositumpaa. Yle.fi:n artikkelissa kerrotaan, kuinka kotikasvattajat saavat iloa ja tuoreita makuja kotikeittiöönsä vuoden ympäri.
Chili tuo piristystä keittiöön
Moni mieltää chilin vain tuliseksi mausteeksi, mutta kotiviljelijälle se on yllättävän monipuolinen ja palkitseva kasvi. Omalta ikkunalaudalta poimitut tuoreet chilit tarjoavat makua, väriä ja inspiroivia makuelämyksiä niin aamupalalle kuin muuhunkin ruoanlaittoon. Kokeilepa lisätä hienonnettua chiliä vaikkapa munakkaaseen, avokadoleivän päälle tai itsetehtyyn salsaan. Pieni ripaus chiliä nostaa arkiruoan uudelle tasolle ja käynnistää päivän energisesti.
Erilaisia chililajikkeita ja käyttövinkkejä
Chililajikkeita löytyy miedosta lempeän makeisiin ja tulisuutensa puolesta haastaviin, joten kasvia voi kasvattaa omien makumieltymysten mukaan. Miedommat chilit, kuten jalapeño tai padron, sopivat erinomaisesti myös niille, jotka eivät kaipaa liikaa poltetta. Lisäksi chili voi olla kaunis koristekasvi sillä sen värikkäät hedelmät piristävät sisustusta ja tuovat ikkunalaudalle iloista vehreyttä. Käyttötapoja on lukemattomia sillä chili sopii pastaan, smoothieen, pizzaan, uuniruokiin ja ihan vain tuoreena leivän päälle. Satoa voi käyttää tuoreena, mutta myös kuivattuna, etikkaan säilöttynä tai pakastettuna, jolloin omaa satoa riittää pitkälle talveen.
Chilin kasvattaminen kotona on helppoa
Chilin kasvattaminen sisätiloissa tai parvekkeella on helpompaa kuin moni ajattelee. Tärkeimmät tekijät ovat riittävä valo, lämmin kasvualusta ja säännöllinen kastelu. Lisäksi chiliä kannattaa lannoittaa etenkin kukinnan ja sadontuoton aikana. Suositeltavia kasvupurkkeja ovat ilmavapohjaiset ruukut, jotka auttavat juuristoa pysymään terveenä ja ehkäisevät liikakastelun riskit. Hyvin hoidettu kasvi alkaa tuottaa satoa jo muutamien kuukausien kuluttua kylvöstä. Satoa voi kerätä vähitellen sillä osa chililajikkeista jatkaa hyvin tuottamistaan koko kasvukauden.
Sadon säilyvyys on erinomainen: tuoreet chilit pysyvät jääkaapissa viikkoja, ja niitä voi hyvin pakastaa tai kuivattaa myöhempää käyttöä varten. Näin omien chilien maku säilyy pitkälle talveen asti ja piristää kotikokkailua vuoden ympäri.
Parhaat vinkit chilin viljelyyn
Jos haluat aloittaa oman mikroviljelmän tai kasvattaa eksoottisia chilejä, kannattaa tutustua esimerksi Cropperin vinkkeihin. Olit sitten virtuoosi keittiössä tai aloitteleva kotipuusepän viherpeukalo, chili on juuri sopivan haastava mutta kiitollinen kasvi kasvatettavaksi vaikka kaupunkiasunnossa. Lopputuloksena saat itse kasvatettua tulisuutta ruoanlaittoon ja ehkä myös uuden lempiharrastuksen!
Näillä vinkeillä istutat helposti taimet oman kahvihetkesi piristykseksi ja pian voit nauttia satosi sadonkorjuusta vaikka suoraan aamukahvin ääressä.